sobota, 11 czerwca 2016

Bułeczki orkiszowe

Od jakiegoś czasu nie jem na co dzień pieczywa, ale nie zmienia to faktu, że uwielbiam bułki :D W sklepie ciężko dostać 100% orkiszową czy żytnią bułkę, więc postanowiłam upiec takie w domu! I wiecie co? Wyszły tysiąc razy lepsze i zdrowsze niż te kupne! :)
Dzień 1:
Zaczyn:
-2g świeżych drożdży
-145 ml przegotowanej letniej wody
-200g mąki orkiszowej
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki i wymieszać (ugnieść). Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin.
Dzień 2:
Ciasto właściwe:
-300g zaczynu
-300g mąki orkiszowej
-280 ml wody
-5g świeżych drożdży
-15g soli
Wykonanie:
Sól rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać. Połączyć z mąką i zaczynem. Wyrobić. Nałożyć miskę na ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. W połowie czasy wyrastania ciasta można (zwilżoną dłonią) naciągnąć każdy bok ciasta do środka (nie ugniatać!). Nie skracać czasu wyrastania! Naprawdę warto poczekać :)
Ciasto dzielimy na 6-8 kawałków za pomocą ostrego noża. Nie ugniatamy.
Przekładamy bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie pieczemy w 250 stopniach przez 12-15 minut na góra/dół.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Całe ciasto ma około:
1805 kcal, 14g tłuszczu, 69g białka, 350g węglowodanów
wystarczy podane wartości podzielić na liczbę bułeczek jaka Wam wyjdzie:)

1 komentarz:

  1. El Cajon Casino & Hotel - Mapyro
    Find your way 안산 출장안마 around the casino, learn where to play, 평택 출장안마 and what are the check-in 익산 출장샵 and check-out times at El Cajon 대구광역 출장마사지 Casino & 안성 출장마사지 Hotel in

    OdpowiedzUsuń